Dat noem ik nou Sinterklasse

Foto: ANP

Zestig mensen zijn aangehouden tijdens de Sinterklaasintocht in Gouda. Een feest dat is bedoeld voor kinderen, eindigde in gevechten tussen demonstranten; en niet alleen de tegenstanders, maar ook de voorstanders van Zwarte Piet waren betrokken.

Wat fijn dat we het Sinterklaasjournaal nog hebben, waar ze er wel het beste van hebben geprobeerd te maken. Petje af voor de mensen achter de schermen die het feest zo in beeld hebben gebracht dat er van de rellen niks te zien was. Afgelopen zaterdag keek ik naar de uitzending van het Sinterklaasjournaal, gepresenteerd door Dieuwertje Blok en sidekick Jeroen Kramer.

Jeroen Kramer rende vooral veel achter de route aan, op zoek naar Opa Piet, die zijn koffer (twee keer) was vergeten, maar leuk deed hij het zeker. Zelfs al kwam de regen met bakken uit de hemel, de inmiddels wat grijs geworden Kramer bleef zingen toen Sinterklaas maar niet uit het stadhuis kwam.

“Ze zingen die nieuwe liedjes,” zei ik nog tegen mijn moeder toen Sinterklaas onderweg langs het Popkoor ‘Out of the blue’ kwam. Jeroen Kramer maakte echter op het podium een kleine blunder. Tijdens ‘Zie Ginds komt de stoomboot’ begon hij al met “Zijn knecht staat te lachen en roept ons reeds toe”. In de nieuwe liedjes is dit “Kijk, Piet staat te lachen en roept naar de kant.” Hij vroeg eerst naar de toonsoort, maar had beter naar de tekst kunnen vragen. Gelukkig loste hij dit gauw op door een meisje de rest van de tekst te laten zingen. Zelfs de sing-a-long van het Sinterklaasjournaal was een beetje door de war:

Foto: Screenshot van de uitzending op NPO1

“Die roe hebben ze er uit gegooid hier, Jeroen,” was Dieuwertjes commentaar, doelend op het volgende boekje:

 Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet – Paul Passchier & Thedo Keizer

‘De sinterklaasliedjes horen bij de mooiste bagage die kinderen in Nederland meekrijgen op hun levensreis. Makkers Paul en Thedo hebben ze met weinig geraas en heel poëtisch de 21ste eeuw ingeschreven. Zodat deze prachtige liedjes weer 200 jaar mee kunnen. Dan zijn wij er al lang niet meer… maar Sinterklaas natuurlijk wel!’ De Hoofdpiet (via zijn woordvoerder Erik van Muiswinkel)

Of de knecht in plaats van Piet een vergissing is geweest of dat Jeroen Kramer echt de nieuwe teksten niet kende weten we niet, al vermoed ik het laatste. Toch vind ik het goed, onbedoeld of niet, dat hij zich bij de teksten die racistisch kunnen zijn heeft laten verbeteren, maar verder weer terugging naar de oude teksten. Kijk maar even naar de tekst van ‘O, kom er eens kijken’. Links de oude versie, rechts de nieuwe versie die ook Kramer zong:

Bron: Fragment uit “Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet” via het AD

Niks mis mee toch? Het Sinterklaasjournaal heeft geprobeerd tegenstanders tevreden te stellen met witte Pieten en clownspieten en de voorstanders met zwarte Pieten, maar waar geen problemen in de liedjes waren, heeft Jeroen Kramer ook geen problemen veroorzaakt. Ik denk dat hij een goede afweging heeft gemaakt in wat hij wel en niet kon zingen en dat hij het oponthoud dat ontstond door de rellen achter het stadhuis zo goed mogelijk heeft opgelost. En iemand die tegen de burgemeester zegt dat hij “niet zomaar tradities kan gaan veranderen” heeft voor mij wel een pepernootje voor. Ik hoop dat hij nog jaren het Sinterklaasjournaal blijft doen, want met het team dat nu bij het Sinterklaasjournaal zit, vertrouw ik erop dat het Sinterklaasfeest een kinderfeest met klasse blijft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s